Hvad gør man, hvis man ikke passer ind i folkeskolen – hvis man på grund af særlige omstændigheder, eksempelvis en autismediagnose, ikke passer sin skole og ikke kan deltage i den almindelige undervisning? Svaret for mange unge er, at de bliver væk fra skolen. I bedste fald kommer de ud af folkeskolen med et gennemsnit og en selvtillid, der ikke kan bruges til ret meget. Slet ikke hvis man vil på gymnasiet.
For unge med diagnoser og efterfølgende skolevægring er der heldigvis en løsning i Kolding. Nemlig en særlig tilrettelagt HF-uddannelse, der tager tre år mod de sædvanlige to. Men det ekstra år er ikke eneste forskel. Eleverne har nemlig en mentor gennem hele uddannelsen. Eller rettere, de har faktisk to mentorer, som Kolding Kommune betaler for.
”Alle klasser har en klassementor, der arbejder med klassen som helhed. Altså vejleder i, hvordan man er sammen i en klasse. Det handler om at lære at være social med andre, og kunne føle sig tryg i en klasse med andre elever. Den læring har mange af eleverne slet ikke med fra folkeskolen,” forklarer Anja Pedersen, rektor på Kolding HF & VUC.
Foruden en klassementor, der arbejder med hele klassen, har hver elev en personlig mentor, der er den samme gennem alle tre år. Hverken klassementor eller den personlige mentor arbejder med elevens faglighed.
”Den personlige mentor arbejder med at give den enkelte elev et tilhørsforhold til klassen og uddannelsen. Det handler om at tro på eleven og om at lære eleven at være i det faglige rum. Den personlige mentor samarbejder om at give eleven struktur på hverdagen i skolen,” forklarer Anja Pedersen.
En af dem, der har nydt godt af HF3, er Freia Elstrup, der fik studenterhue på sidste sommer. Hun er slet ikke i tvivl om, at mentorordningen gjorde forskellen.
læs hele artiklen her https://selvvaerdogsammenhaeng.dk/fra-skolevaegring-til-universitetet/